Voeding

geplaatst op 5 oktober - 2016

Over voeding zijn honderden, misschien wel duizenden boeken te schrijven.
Maar wat maakt nu dat we ons hedendaags zo druk maken over onze voeding.
Voeding speelt een grote rol in ons dagelijks leven. Zo hebben we namelijk voeding nodig om te overleven.
Voeding is de belangrijkste brandstof voor ons lichaam. Maar wat is nu echt de juiste voeding voor ons lichaam?

Nou, voor ieder lichaam werkt een ander voedingspatroon. Dit is eigenlijk maar goed ook, want als we allemaal het zelfde zouden zijn zou het ook saai worden.
Als we gaan kijken naar wat nu “gezond” eten is dan moeten we rekening houden met een aantal zaken. We moeten letten op de hoeveelheden die we eten, het aantal vetten, koolhydraten en eiwitten. Maar ook alcohol speelt een grote rol in onze huidige maatschappij. Veel mensen beseffen niet dat ze vaak óf te veel, óf te weinig voedingsstoffen binnen krijgen.
Mensen die dik zijn eten over het algemeen té veel van de “slechte” voeding. Soms lijkt het alsof die mensen niet veel eten voor hun gevoel. Je hoort vaak van: ‘ik heb maar 2 big macs gehad en een beetje friet over de hele dag’. Dit lijkt niet veel, maar als je gaat kijken naar het aantal Kcal dat dit samen bevat kom je toch al op een schrikbarend totaal van: 1 big mac 509 kcal + 1 big mac 509 kcal + medium friet 419 kcal = 1437 kcal. 1437 Kcal met alleen 1 maaltijd al?!! Dit is al meer dan de helft van de gemiddelde dagelijkse hoeveelheden die iemand nodig heeft. Als je dus na gaat dat deze personen die ‘niet veel’ eten, maar wel slecht eten al heel snel aan hen kcal behoefte komen. Dan is het bijna logisch dat ze sneller dik worden terwijl ze voor hun gevoel weinig eten.

Maar wat is nu gezond? Als we gaan kijken op de etiketten zien we al snel veel informatie staan. De belangrijkste zaken waar we op gaan letten zijn; eiwitten, koolhydraten en hierbij ook kijkend naar het aantal suikers dat erin zit en we kijken naar de vetten. Vetten bijvoorbeeld zijn niet allemaal slecht, integendeel hebben we zelfs vetten nodig voor het onderhoud van ons lichaam.

Vetten:

Bij de vetten maken we onderscheid tussen: verzadigde vetten en onverzadigde vetten. Van de verzadigde vetten moeten we niet te veel binnen krijgen. Deze worden namelijk langzaam opgenomen in het lichaam en zijn moeilijker verteerbaar. Onverzadigde vetten zijn juist de vetten die wij meer nodig hebben in ons lichaam. Als ezelsbrug kun je onthouden dat: vaste vormen van vet zoals boter, klonten vet en dergelijke die zijn slecht. Vloeibare vetten zoals zonnebloemolie en dergelijke zijn juist de goede vetten.

Koolhydraten:

Koolhydraten zijn een van onze belangrijkste brandstoffen in het lichaam. Het zorgt er namelijk voor dat we tijdens onze activiteiten gedurende dagen goed kunnen functioneren en ons kunnen concentreren. Een tekort aan koolhydraten lijdt vaak tot vermoeidheid, vermindering concentratie.
Binnen de koolhydraten kijken we ook nog naar het aantal suikers dat erin verwerkt zitten. De suikers in de koolhydraten zijn namelijk de welgenoemde dikmakers. Wanneer je op het etiket kijkt let dan eens vooral op het aantal suikers dat in het product zit. Dit zal je bij veel producten doen verbazen met de hoeveelheid suiker die erin zit verwerkt.

Eiwitten:

Eiwitten zijn de bouwstoffen voor onze spieren en zorgen ook voor het onderhoud hiervan. Ieder lichaam heeft eiwitten nodig, maar hoeveel heb je nou precies nodig? Dit is voor iedereen persoonlijk. Als we kijken naar de richtlijn dan zou je:

  • Niet sporter eigen lichaamsgewicht x 0.8
  • Sporter eigen lichaamsgewicht x 1.2
  • Intensieve sporter eigen lichaamsgewicht x 1.5

Wanneer je deze richtlijn aanhoud dan zit je meestal goed.