Slaap

geplaatst op 7 januari - 2017

Waarom is slaap eigenlijk zo belangrijk voor ons lichaam?
We weten natuurlijk allemaal dat we voldoende moeten slapen in het dagelijks leven. Vaak hoor je dat we toch echt 6 tot 8 uur per dag moeten slapen. Maar is dit nu echt zo? En waarom is dit dan zo? Als je verder leest zal ik je duidelijk maken waarom dit nu zo belangrijk is voor ons lichaam.
Doormiddel van slaap geven we ons lichaam rust. In deze rust kan het lichaam herstellen van het werk dat het overdag heeft moeten verrichten. De energie die wij dagelijks verbruiken vergt veel van ons lichaam, maar ook van onze hersenen. Onze hersenen zijn namelijk de gehele dag aan het werken. En als de dit vergelijken met een computer dan kunnen we wel bedenken dat het niet goed is om deze lange dagen te laten maken. Want op het moment dat een computer oververhit raakt en niet meer werkt heb je er niks meer aan. Dit geld het zelfde voor ons als mens. Wanneer wij te veel bezig zijn en te weinig slaap krijgen lopen we kans om last te krijgen van; een depressie, een burnout, dementie, diabetes type 2, obesitas en zelfs hart- en vaatziekten.

Voor sporters is slaap van groot belang. In onze slaap herstellen wij onze energie levels, maar herstellen wij ook van de fysieke inspanning die wij geleverd hebben tijdens het sporten. Onze spieren moeten herstellen van de kleine spierscheurtjes die ze hebben opgedaan tijdens de trainingen. Om optimaal te kunnen presteren moet ons lichaam in topconditie zijn, dit doen wij onder andere door genoeg slaap, maar ook onze voeding is hierbij van groot belang.

Hoeveel slaap je nu precies nodig hebt blijft altijd nog de grote vraag. Verschillende studies zeggen verschillende dingen. Zo roept de een dat we met 6 uur slaap genoeg hebben en de ander dat we toch echt minimaal 8 uur nodig hebben. Ik denk zelf dat de slaap die je nodig hebt afhangt van de energie die jij op een  dag verbruikt hebt. Wanneer je een hele drukke dag achter de rug hebt en hierbij veel fysieke dingen hebt gedaan zal je wat meer slaap nodig hebben dan wanneer je een rustig dagje hebt gehad waarbij je genoeg tijd had om te ontspannen.

Mijn advies voor genoeg slaap is dus ook om te kijken naar hoe je dag er uit ziet. Bedenkt van te voren hoe laat je ongeveer naar bed wil en eruit moet. Bedenk hierbij wat je onverwachts zou kunnen doen wat extra energie zou verbruiken en neem dit mee in de aantal uren die je wil slapen. Kom je moeilijk in slaap? Dan zijn er talloze manieren om toch tot rust te komen en je nachtrust te behalen. Hierover meer in mijn volgende blog.

gebruikte bronnen:

https://www.hersenstichting.nl/alles-over-hersenen/de-hersenen/gezonde-hersenen/hersenen-en-slaap/hersenen-en-slaap?gclid=CjwKEAiA1ITCBRDO-oLA-q_n8xYSJADjBQfGeW5sAkZiunJakDOqpqg_xidUb1Sx-gVmj6-iXAKegBoCyKvw_wcB

http://www.chronomed.nl/top-sport